16 Mart 2015 Pazartesi

Primavera Mı Ms Project Mi?


1- Baseline (Hedef İş Programı)
         Ms Project ile 11 adet Baseline oluşturulabilirken Primavra da sınır yoktur. 

2- Çoklu Kullanıcı Erişimi
         Ms Project birden çok kullanıcının aynı anda tek bir projede çalışmasına izin vermez, Primaverada ise bu mümkündür.

3- Sorunlar & Riskler
         Ms Project proje sorun yada riskleri izleme özelliği yoktur. Primaverada bunları kaydedebilirsiniz.

4- Web Desteği
         Primavera plan, döküman ve diğer bilgileri HTML formatına dönüştürebilir. Ms Project de böyle bir seçenek yok.

5- Adım (Step)
         Adımlar Primaverada bir faliyetin alt faliyetlerini oluşturmanıza olanak sağlar. Her adımın kendi başlangıç ve bitiş tarihi olabilir ve tamamlandı olarak işaretlenebilir. Bu kullanışlı özellik Ms Projectde bulunmamaktadır.

6- Giderler (Expenses)
        Primaverada maliyetlerin yanı sıra eğitim, seyehat vb. gibi proje giderleri de eklenebilir. Ms Projectde bu özellik yok.

7- Sütunlar
        Primavera'da 200 ayrı sütun varken, Ms Project'de 40 adet farklı sütun bulunmaktadır. 

8- Çoklu Aktivite İlişkileri
        Primaverada 2 aktivite arasına birden fazla ilişki atanabilir, Ms Project'de ise 2 aktivite arasına bir tip ilişki atanabilir.

9- Proje Web Sitesi
        Primaverada oluşturulan faliyetler, kaynaklar, raporlar, sorunlar, wbs ve diğer herşey dahil komple proje detaylarını oluşturulan bir website oluşturabilirsiniz. Ms Projectde bu özellik mevcut değil.

10- Çoklu Proje Oluşturma, Görüntüleme ve İzleme
       Primaverada birden fazla proje oluşturulabilir ve projelerin değerleri kıyaslanabilir. Ms Projectin yapısı buna uygun değildir. 

11 - WBS
       Primavera'da WBS işlerin ayrımının yapılabilmesi ve ayrı ayrı görüntülenmesini sağlar. Ms Project de bu girinti şeklindedir.

       Hangisini Öğrenmeli?
       Eğer birden fazla proje ile detaylı şekilde çalışılıyorsa Primavera kullanılmalı. Tek bir projede basit bir çalışma yapılacaksa Ms Project kullanılabilir. 


Kaynak: http://www.scientificera.com/business/52-project-management/312-primavera-vs-ms-project.html

Primavera

                                              Primavera 

                             

Primavera'nın yeni kuşak planlama ve kontrol plartformu, proje yönetimi ve bilgi paylaşımı konusunda benzersiz özellikler sunuyor.  Primavera P6 kolay kullanımı, görsel zenginliği ve benzersiz çeşitlilikteki raporları ile alanındaki en iyi yazılım olmayı sürdürüyor.  Primavera'yı farklı kılan güçlü raporlama ve analiz özellikleri, proje planlama konusundaki 30 yılı aşkın birikimi yansıtıyor.

Kurumsal Proje Yönetimi

Proje yönetimi pratikleri, günümüz inşaat ve mühendislik sektörlerinin vazgeçilmez yönetim araçları haline gelmiştir. Projelerin zamanında ve bütçesi içerisinde bitmesinde ve proje taraflarının tümünün beklentilerinin en iyi şekilde karşılanmasında etkin proje planlama ve kontrolun önemi artık pek çok firma tarafından anlaşılmıştır.
Bu alanda başarı, proje yönetimini kurumsallaştırarak, tüm projelerde tutarlı, sürekli ve standard bir yönetim yaklaşımı benimsemeyi gerektirir. Böyle bir yaklaşımın hedefleri özetlenecek olursa:
  • Projelerin, kişilerden bağımsız, standart yönetim süreçlerine kavuşturulması
  • Süresel ve mali performansının kontrolü
  • Projeleri kontrol etmek için gerekli analitik bilgiye erişim ve organizasyonun çeşitli seviyelerindeki ihtiyaçlara uygun raporlama
 Primavera yılların tecrübesiyle bu hedeflere yönelmiş firmalara piyasadaki en iyi alternatifleri sunuyor.

Primavera'nın başlıca özellikleri:
Çok Projeli Planlama
Tek bir projeyi planlamanın ötesinde, birden fazla projeyi birlikte planlamak, projeler arası ilişkileri yansıtmak ve etkilerini anlamak, konsolide raporlar almak mümkündür.
ÇizelgelemeP6 CPM -Kritik Yol Metoduna dayalı çizelgeme algoritmasının yanısıra, kaynak dengeleme ve birden fazla bolluk yolu  belirleme gibi analiz yöntemleri  sunar. Projedeki gecikmeleri ve nedenlerini anlamanızı sağlayan planlar üretmenizi sağlar.
Kaynak ve Maliyet YönetimiPrimavera projenin zaman boyutu ile kaynak kullanımı ve maliyet bütçelerini bir bütün olarak planlamanızı ve takip etmenizi sağlar. İşgücü, malzeme ve ekipman tipi kaynakların yanısıra götürü masrafların da tanımlanması ve planlanması mümkündür.
ERP ve Muhasebe Entegrasyonu
P6 yazılım mimarisi ve veritabanıyla proje zaman ve maliyet verilerinin başka sistemlerle paylaşımı ve kurumsal yönetim yazılımlarıyla entegrasyonunu kolaylaştırır. Artık Oracle ürün ailesinin bir parçası olan Primavera, JDE ve E-Business Suite gibi Oracle ERP çözümleriyle kolayca entegre edilebilir.
Hedef Planlar
Sınırsız sayıda hedef plan (baseline) oluşturulabilir. Bu sayede projenin güncel hali, orijinal planlarla veya örneğin altı ay önceki haliyle karşılaştırılabilir. Karşılaştırmalarda Gantt ve maliyet grafiklerinin yanısıra sapma alanlarını da içeren tablolar kullanılabilir. Ayrıca proje versiyonlarının farklarını raporlayan Claim Digger modülü ile detaylı karşılaştırmalar yapılabilir.
GrafiklerProje verilerini çekici ve anlaşılır bir şekilde sunmak için esnek bir şekilde özelleştirilebilir grafikler kullanılır. Gantt Diyagramları, Histogramlar, Ağ Diyagramları, Çubuk Diyagramlar, S-Eğrileri, Mantık Diyagramları, WBS ve Organizasyon şemaları ile çıktılar alınabilir.
RaporlamaKendi içerisinde yer alan rapor düzenleyici ile özgün ve sınırsız çeşitlilikte raporlar oluşturulabilir. Raporlar HTML, CSV veya resim gibi formatlarda alınabilir.
İngilizce Broşür : İndir
Türkçe Broşür: İndir


Kaynak:PRM Yazılım

Planlama Nedir?

Planlama Nedir?

Planlama, eldeki verilere, geçmişte edinilen tecrübelere ve geleceğe dair öngörülere dayalı olarak belli amaç veya amaçlar doğrultusunda geleceğe dair karar verme olarak tanımlanabilir.

Planlama bütçe çalışmaları ile başlayıp projenin teslim edilmesiyle kapanan bir süreçtir. Bu süreçte geçmişten günümüze gelen tecrübeye dayalı veriler kullanılmaktadır. Geçmişten alınan verilerin sağlıklı ve uygulayacağımız projeye uygun olması yapılacak planlamayı daha doğru hale getirecektir. 

Planlamak bir nevi hedef koymak gibidir. Hedef koyarsın ve bu hedefi minimum kayıplarla nasıl gerçekleştireceğinin planlarını yapıp bunu takip edersin. Projenin gidişatına göre yaptığın planı analiz edersin varsa sıkıntı revize edersin veya farklı yöntemler denersin. Aksi halde işin sonunda sorunları görmek hiçbir şey ifade etmeyeceği gibi, iş işten geçmiş olacak. 

Planlama yapılacak işin zamanında ve maliyetinde gerçekleştirilmesini sağlayacak tedbirleri önceden almak için yapılmalıdır.* 



* Mesud Fehim BAYDAR-Planlamada MS Project ve Primaverayı Anlamak